BKR: Meer betalingsachterstanden bij hypotheken

BKR: meer betalingsachterstanden bij hypotheken Steeds meer mensen met een eigen huis hebben problemen met het betalen van hun maandelijkse hypotheeklasten. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het BKR, meldt nos.nl. Het derde kwartaal van 2011 hadden 45.000 huishoudens een betalingsachterstand van zeker drie maanden. In hetzelfde kwartaal van 2009 waren dat er nog 32.000, terwijl het aantal hypotheken ongeveer gelijk is gebleven. Dat schommelt al een paar jaar rond de 3,8 miljoen.

In de meeste gevallen is echtscheiding de oorzaak van de betalingsproblemen. Hypotheekbezitters komen er dan achter dat het niet mogelijk is de hypotheeklast alleen op te brengen. Een tweede belangrijke oorzaak is dat één van de twee partners zijn of haar baan verliest. De maandelijkse hypotheekbetaling laten mensen over het algemeen niet liggen. Die kostenpost wordt meestal als eerste betaald.

Waarschijnlijk hebben deze 45.000 huishoudens dus niet alleen een betalingsachterstand bij de hypotheekverstrekker, maar bijvoorbeeld ook bij de belastingdienst, energieleverancier of ziektekostenverzekeraar. Ook het aantal verzoeken tot schuldsanering neemt toe. In 2010 kwamen er 11.000 verzoeken bij, de twee jaar daarvoor was er juist sprake van een daling van het aantal aanvragen.

(Bron: NOS)

Geplaatst in BKR, Geld lenen, Hypotheek.