Weten wat het BKR weet in 7 vragen

Bron: Telegraaf 20 oktober 2016

 

Verontwaardiging alom, ook het gangbare roodstaan wordt als lening geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Maar de kans is groot dat je allang bekend bent bij de instantie in Tiel.  Wat weet het BKR, wat jij (nog) niet weet ?

  1. BKR? Wat?
    Ja, het BKR, die club in Tiel die bekendstaat als de plek waar de wanbetalers van Nederland staan geregistreerd. Dat klopt. Maar het BKR registreert veel meer.
  1. Oh ja, wat dan zoal?
    Het BKR registreert überhaupt kredieten. Niet alleen als daadwerkelijk is geleend, maar ook als je gebruik kúnt maken van een lening, bijvoorbeeld als je een creditcard hebt. Een lening staat als positief in de boeken van het BKR zolang deze betaald wordt. Is dat niet het geval, dan wordt de registratie negatief. Er staan 8,5 miljoen consumenten met kredieten in de database van het BKR, 90% is positief.
  1. Maar wat als ik wel een negatieve registratie heb?
    Dat kan best vervelend voor je uitpakken. Elke melding blijft 5 jaar zichtbaar. Kredietverstrekkers checken je kredietwaardigheid en betaalgedrag bij het BKR. Een negatieve registratie kan ze ervan weerhouden je geld te verstrekken. Voor een nieuw bankstel is dat misschien niet zo erg. Maar het is jammer als je geen hypo…

Lees meer

 

Bron: Telegraaf 20 oktober 2016

Geplaatst in BKR.